Hverdagen

2018 — året som har gått

Tenk, at i natt gikk vi inn i et nytt år!

2018 har gått utrolig fort, men det er nok fordi tiden har blitt fylt med en hel haug minneverdige opplevelser.

Å flytte til Svalbard har vært en av de beste beslutningene jeg har gjort. Det som egentlig skulle være noen måneders opphold i Longyearbyen fra september 2017, og én mørketid, har nå blitt til et opphold på ubestemt tid — og min andre mørketid. Jeg har blitt bitt av Svalbardbasillen.

Det nye året har garantert mye å by og jeg gleder meg å dele flere opplevelser og eventyr med dere.

Med dette vil jeg ønske dere et godt nytt år!

breinosa gruve 7 svalbard spitsbergen ragnhild utne

2018 — året som har gått

I februar begynte jeg i ny jobb i et av kullkompaniets datterselskaper

Jeg begynte å jobbe hos Store Norske Gruve 3 AS. Siden har jeg jobbet som guide og bookingansvarlig. Der tar jeg gjester gjennom en av de nedlagte kullgruvene i Longyearbyen.

Samme måned møtte jeg også Thomas og fikk en bonushund på kjøpet.

sarkofagen longyearbyen svalbard

I april fullførte jeg Svalbard Skimaraton

Jeg hadde meldt meg på helmaraton, men innså at etter lite trening på nyåret var det ikke realistisk å fullføre 42 km. Det ble derfor halvmaraton i stedet. Jeg ble ikke mindre fornøyd over gjennomførelsen av den grunn. Det ga absolutt mersmak så jeg kommer mest sannsynlig til å melde meg på i 2019 også.

ragnhild Utne svalbard skimaraton 2018

I juli ga jeg meg selv bare enda mer arbeid

Jeg signerte freelance-kontrakter med Basecamp Explorer og Svalbard Booking (Svalbard Adventure Group). Der har jeg guidet fotturer og turer på ATV og snøscooter. Jeg har også fungert som isbjørnbeskyttelse. I tillegg var jeg sommervikar hos Svalbardposten som markedskonsulent i noen uker.

Det er kanskje litt merkelig å si det, men jeg blir på en måte ikke så sliten av å jobbe mye her oppe. Det har muligens noe med at alt er så nært; det er kort reisetid til de ulike stedene. Samtidig er vi også omringet av fjell og natur noe som hjelper på humøret. Samtidig har jeg også blitt kjent med mange fantastiske mennesker gjennom de ulike stedene jeg har jobbet.

ragnhild utne svalbard spitsbergen bolterdalen siberian husky

I august guidet jeg kongefamilien i Gruve 3

…med unntak av Kong Harald og Kronprinsesse Mette Marit. Jeg var nokså nervøs i forkant av besøket, men idet man åpner munnen fortelles gruvehistorien nesten automatisk.

Hundespann har blitt en ny hobby

Jeg har virkelig fått sansen for å dra ut med hundespann. Og jeg er heldig å ha venner som enten eier hunder privat eller driver med hundekjøring kommersielt.

Hundespann i Adventdalen Basecamp Spitsbergen

Jeg har deltatt på flere av Svalbard guide-opplæring sine moduler

Dermed er jeg ett skritt nærmere å bli autorisert Svalbard-guide gjennom SGO.

svalbard guide opplæring sgo arctic helsport

I november dro jeg på ferie til New Zealand og Australia

Det er snart 3 år siden jeg flyttet fra Melbourne etter endte fotostudier ved RMIT University. Derfor var det på tide — og også etterlengtet — med et besøk til byen. Jeg fikk treffe gamle studiekamerater og tidligere “flatmates”.

Jeg fikk også endelig oppleve New Zealand. Der gikk jeg på fjelltur til Mueller Hut som ligger i Mount Cook Nasjonalpark. Det var en liten drøm som gikk i oppfyllelse.

ragnhild Utne Aoraki/mount cook national park new zealand mueller hut


English translation

2018 in Review

Imagine, last night we stepped into a new year!

2018 has passed by in a hurry. Seeing how many memorable things have happened in 2018, I can only believe that’s the reason why.

Moving to Svalbard is one of the best decisions I’ve ever made. What was going to be a short stay in Longyearbyen for only a few months, and experiencing one Polar Night, I will now stay indefinitely. I’m currently going through my second Polar Night.

2019 has lots to offer, I’m sure. I can’t wait to share new experiences and adventures with you.

With this I wish you a Happy New Year!

In February I started a new job at one of the coal company’s subsidiaries

I started working in Mine 3 in Longyearbyen. Since then I’ve worked as guide and booking manager. Work responsibilities include guiding tourists through the closed mine and take bookings.

The same month I met Thomas and also got a bonus husky.

In April I completed Svalbard Ski Marathon

I registered for the full marathon but realised that after little exercise it was a long shot. I therefore completed the half marathon. It didn’t make my achievement any less amazing. It was that fun that I might even register for this year as well.

In July I gave myself even more work

I signed freelance contracts with a couple of tour operators in town (Basecamp Explorer and Svalbard Booking). I’ve been taking people on mountain hikes and ATV and snowmobile tours. I also worked as a summer substitute at our local newspaper, Svalbardposten, where I was working as marketing consultant.

This most likely sounds strange, but working a lot up here doesn’t really make me much tired. I’ve come to the conclusion that being constantly surrounded by mountains while also having everything nearby makes the stress of working almost disappear. I’ve also met a heap of incredible people through work.

In August I guided the Norwegian Royal Family through Mine 3

…except our King and Crown Princess. I was feeling a bit nervous beforehand. However, once I start telling about the history of the mine it’s almost told automatically.

Dog sledding has become a hobby of mine

It’s something I find both fun and rewarding. And I’m lucky to have friends who either own several huskies privately or are working with dogs on a commercial basis.

I’ve participated on several Svalbard Guide Training Course modules

…which means I’m one step closer to becoming an authorised Svalbard guide.

In November I travelled on Holiday to New Zealand and Australia

It’s almost been three years since I moved home from Melbourne after competing my BA Photography course at RMIT University. It was about time that I visited the city again. I got to meet former classmates and flatmates.

I also finally got to experience New Zealand’s South Island. I went hiking to the Mueller Hut in Aoraki/Mt Cook National Park. It was a little dream of mine that came true. 

Ragnhild Utne er en fotograf, kommunikasjonsdesigner og guide bosatt i Longyearbyen. Hun har en bachelorgrad i fotografi fra RMIT University, Australia, og en mastergrad i kommunikasjonsdesign fra University of the Arts London.

2 Kommentarer

Legg igjen en kommentar