Tips

5 tips til hvordan du kan bli mer produktiv

Sliter du ofte med å holde konsentrasjonen når du skal jobbe med skoleoppgaver, eller annet arbeid som virkelig krever fokuset ditt? Det skjer den beste, men det finnes alltid noen triks som kan hjelpe på produktiviteten. Jeg kan ofte finne meg selv i å prokrastinere flere dager på rad, men når man virkelig må få ting unnagjort er det greit å ha noen ideer om hvordan man burde arbeide. Her er mine 5 tips til hvordan du kan bli mer produktiv når du må få ting gjort. Disse metodene fungerer utrolig godt for meg — hver eneste gang. Kanskje er de til hjelp for deg også.

 

5 tips til hvordan du kan bli mer produktiv Covent Garden Grind

 

Kom deg ut

Jeg bor i et studentkollektiv, hvor de fleste av oss tilbringer mesteparten av tiden på rommene våre. Der har vi alle seng, bad og skrivepult, så det er som regel der vi sitter og jobber med mindre vi må ut på kjøkkenet for å lage mat. Jeg jobber derimot utrolig dårlig på rommet. Sengen og Netflix er mindre enn én meter unna, og man kan fort bli lei av å sitte i det samme rommet dag ut og dag inn. Da hjelper det ofte å sette seg et annet sted å jobbe, som et offentlig biblioteket i byen eller på universitetet, en lesesal, eller en kafé om man ikke er så sensitiv på støy. Da kan det også hende at du treffer noen som du kan prate med om hva du jobber med, som gir ny inspirasjon.

 

Lag en plan

Å jobbe fra kl 8-22 fungerer nok ikke for de fleste. Da kan det være greit å sette en plan for når du skal jobbe med bestemte oppgaver. Jeg har ofte en liste for ting jeg må jobbe med, og krysser av etterhvert som det er fullført. Det eneste du ikke burde sette på listen, er ting du kan få gjort der og da og som tar relativt lite tid. Få disse gjort med en gang, så slipper du å tenke på dem senere. Føler du i tillegg at du konsentrerer deg bedre på ettermiddagen, gjør heller andre ærender tidligere på dagen og sett deg ned med bøkene senere.

Logg av Facebook og Instagram, og legg telefonen utenfor rekkevidde. Har du fokuset på riktig sted, vil du raskt kjenne at du greier å holde konsentrasjonen lenger. Ta gjerne en 10 minutters pause hver time.

 

Vær aktiv

Kjenner du at du mister fokuset og motivasjonen til å lese eller skrive, gå en tur ute i frisk luft eller tren en halvtime på treningssenteret. Holder du deg aktiv får du bedre hukommelse og hjernekapasitet. Personlig føler jeg alltid at jeg jobber bedre og er mer våken når jeg har vært fysisk aktiv i løpet av dagen. Dagene jeg sykler til universitetet i stedet for å ta banen, merker jeg stor forskjell på konsentrasjonsevnen i undervisningen. Jeg føler også jeg oftere kommer opp med nye ideer i perioder jeg er mye aktiv, som virkelig er en bonus når innleveringsfristene stadig nærmer seg.

 

Spis sunt

Ligg unna mat med mye sukker eller karbohydrater. Det gjør at du får søtsug oftere, og i stedet for å tenke på en bestemt oppgave tenker du på mat. Skal du sitte på universitetet å jobbe, kan det derfor være lurt å ta med matpakke hjemmefra, så slipper du fristelsen i kantinen. Jeg digger å blande en salat med hjemmelagede falafler til matpakken. Kikertene i falaflene inneholder sunt fett og holder meg derfor mett lenger. Og ikke for å glemme at de smaker utrolig godt! Nøtter er også god snacks som metter godt.

Hjernen bruker også mye energi når du skal holde fokuset over lengre tid, så drikk masse vann. Da slipper du å bli trøtt. Kjenner du også at du er sugen på noe godt, kan dette også skyldes at du er tørst. Ha derfor alltid en vannflaske i nærheten.

 

Prioriter

Er man virkelig travel, eller kjennes det bare sånn ut? Av og til må man kunne si nei til avtaler eller tjenester, rett og slett fordi man må fokusere på egne agendaer. Jeg lider av å være dumsnill, som gjør at jeg ofte sier ja til ting selv om jeg vet at jeg ikke har kapasitet til det. Noen ganger kan det være greit å tenke seg om en ekstra gang før man tar på seg mer enn man har tid til. Si til deg selv at den lunsjavtalen med venninnen kanskje ikke var et must likevel, eller de kanelsnurrene trenger du faktisk ikke bake i kveld (ja, jeg har faktisk sagt det til meg selv). Prioriter riktig og du vil nok kjenne at færre ting veier tungt på samvittigheten.

 

Har du andre metoder som hjelper på produktiviteten? Kom gjerne med tips i kommentarfeltet.

 


 

5 TIPS ON HOW YOU CAN BE MORE PRODUCTIVE:

Get out, find another place to sit than your bedroom. The university’s library or a café might be a better place to get work done. Getting out and meeting people to discuss what you’re currently working on can give you new inspiration.

Make a plan and set a time fram for when you need to get things done. Take a 10 minute break every hour and leave your phone out of reach.

Be active, it improves your memory and brainpower, while at the same time helping you keep focussed.

Eat healthy and stay away from food with lots of sugar and carbs — it’ll eventually give you cravings. Try to make a healthy lunch at home to avoid going to the cafeteria. And drink heaps of water during the day to keep you hydrated.

Prioritise and don’t make plans and promises you know you have problems keeping. Maybe that lunch break with you friend wasn’t so important after all?

 

What methods work for you? Please share in the comment field.

LagreLagre

Ragnhild Utne er en fotograf, kommunikasjonsdesigner og guide bosatt i Longyearbyen. Hun har en bachelorgrad i fotografi fra RMIT University, Australia, og en mastergrad i kommunikasjonsdesign fra University of the Arts London.

8 Kommentarer

 • Renate

  Gode tips! Greit å ha nå som det bare er én uke igjen med bachelorskriving. I og med at det er en rød dag i dag, er jeg hjemme i kollektivet og skriver. Jeg legger meg fort i senga og skriver (*kremt*, jeg er ikke veldig effektiv her), men det kan gå greit å jobbe her hjemme også. Må snart karre meg opp fra senga igjen, haha.

  Svar
  • Ragnhild Utne

   Takk, Renate!
   Ja, det er nettopp det, at jeg føler man må anstrenge seg mer når man jobber hjemme. Jeg håper du fikk masse unnagjort, og begynner å bli klar til innlevering av bacheloroppgave :)

   Svar
 • Helene

  Gode tips! Bruker flere av disse selv.

  Selv liker jeg veldig godt å bruke en pomodoro-app. Jobber i 25 minutters økter med 5 minutters mellomrom, og etter hver fjerde pomodoro har jeg en 30 minutters pause der jeg rekker å spise. På denne måten får jeg loggført hvor mye tid jeg rent faktisk bruker på å lese (ettersom jeg aldri gjør noe annet enn å lese i pomodoroene). Hvis jeg har en bok jeg skal lese ferdig til en bestemt tid kan jeg finne ut hvor mange sider jeg gjennomsnittlig leser per pomodoro, og på den måten planlegge hvor mange pomodoros jeg må gjøre for å komme i mål til rett tid. Det høres kanskje litt unødvendig tungvint ut, men hvis når jeg følger det slavisk og ikke tillater meg seg selv å “jukse”, så fungerer det utrolig bra for meg i alle fall. Har funnet ut at det er ekstra bra hvis jeg står opp så tidlig at jeg kan begynne å lese 07:30, da kan jeg si meg ferdig 14:00.

  Svar
  • Ragnhild Utne

   Takk! Jeg tror nok at folk er ganske like sånn. Å komme seg utenfor husets fire vegger har nok alle godt av :)

   Denne appen må jeg sjekke ut! Takk for tips! Det blir litt sånn som treningsappen jeg bruker når jeg sykler til og fra skolen; det blir en liten premie å se innsatsen man har lagt bak seg :)

   Svar
 • Emma

  Himla bra tips :)

  Svar

Legg igjen en kommentar