Friluftsliv Svalbard

Planer for sommeren

Jeg har ikke mange planer for sommeren. Jeg skal stort sett jobbe. Både i Gruve 3 på Svalbard i tillegg til å være vikar i Svalbardposten og fotografere tre bryllup som er spredt utover sommeren. Ett bryllup skal avholdes på Svalbard, ett på Folkehøgskolen i Elverum, hvor jeg selv var elev, og ett i Lyngen i Nord-Norge. Det blir derfor ikke mange varmegrader på meg i løpet av sommeren, så det skal være fint å få reise litt som frilansfotograf. Jeg skal ikke på langferie før i november. Da skal jeg reise til New Zealand og Australia for å treffe venner og tidligere klassekamerater. Det skal bli så fint endelig å få reise ned igjen etter jeg flyttet fra Melbourne i februar 2016.

 

Et nytt telt skal innvies denne sommeren

Jeg har derimot noen små planer som kan gi meg noenlunde feriefølelse i løpet av sommeren. Jeg venter på et telt som jeg har bestilt som jeg gleder meg til å ta i bruk. Så det blir jo stort sett friluftslivet som står på tapeten. Jeg har ventet en stund på at snøen skal smelte og bakken tørke, så dette ser jeg virkelig frem til!

Jeg har sittet i overkant mye på sofaen den siste tiden. R2-D2 og jeg har godt av å komme oss ut på lengre turer. For øyeblikket har jeg ikke bestemt hvor teltet skal innvies, men det blir i hvert fall på Svalbard. Rifla og signalpistol skal med, og så får jeg se om kan få med meg en turkamerat og muligens snublebluss også. Isbjørnene får gjerne holde seg på avstand.

 

blomsterdalshøgda longyearbyen svalbard alaska husky sommeren
R2-D2 med på tur til Blomsterdalshøgda utenfor Longyearbyen.

I tillegg til nytt telt har jeg også kjøpt nytt kamera: Sony A7 II med 28-70mm! Det kommer ikke til å erstatte Nikon-kameraet mitt, men det er altfor stort og tungt å ta med på tur. Endelig kan jeg slutte å klage hver gang jeg kommer på at kameraet også må med i sekken. Jeg har hatt mindre kameraer tidligere som var ment til å være et godt alternativ til Nikon-kameraet da jeg skulle på tur. Kvaliteten var aldri helt tilfredsstillende. Nå derimot har jeg skaffet meg speilløst fullformat, så dette kan umulig slå feil. I tillegg har jeg gått til anskaffelse av en trådløs fjernutløser. Kanskje jeg kan få være med på noen av bildene selv.

 

Fottur fra Longyearbyen til Barentsburg

Når det nærmer seg august skal jeg og to venninner gå fra Longyearbyen til Barentsburg. Avstanden er omtrent 40 km i luftlinje. Planen er å bruke rundt tre dager på turen, med enten overnatting i telt eller et par hytter som ligger på veien dit. Det skal bli en ordentlig kosetur. Da kan vi feire med russisk øl når vi ankommer Barentsburg, som er den russiske bosettelsen på Svalbard.

 

Barentsburg, Svalbard
Barentsburg fra oktober i fjor.

 

Fottur til Fritham

Ingeborg og jeg har planer om å gå til hytta deres i Fritham. Da er planen å starte ute i Adventdalen hvor vi går inn Todalen mot Fritham. Vi kjørte snøscooter dit i påsken, så denne gangen må vi anstrenge oss litt mer for å komme til hytta. Det blir uansett utrolig koselig, det er det ingen tvil om. 

 


English translation

Plans for the Summer Months

I haven’t planned much for the summer months. I will mostly be working, both in Mine 3 on Svalbard but also at the local newspaper, Svalbardposten, as well as shooting three weddings. One wedding on Svalbard, one at Elverum Folk College, where I was a student, and one in Lyngen in Northern Norway. I won’t go on any long holiday until November. I’ll be travelling to New Zealand and Australia to meet friends and former classmates. I can’t wait to finally be able to visit the city I moved from in February 2016.

I have ordered a new tent!

Even though I won’t go on any long holidays this summer, I have planned a few short ones. I’m waiting for a tent I ordered that I can’t wait to try out somewhere here on Svalbard. I’ve been waiting for the snow to melt and the ground to dry up, so I’m really looking forward to a night out (literally).

I’ve been sitting on the couch far too much the last month. It’s about time R2-D2 and I go out on longer trips. I haven’t yet decided where to try out my new tent. It’s nothing more specific than Svalbard as of now. However, my rifle and flare gun is coming with. And preferably a friend and a tripwire as well. The polar bears are not invited.

Including ordering a new tent, I have also bought myself a new camera: the Sony A7 II with 28-70mm. It won’t be replacing my Nikon D810, but that one’s so heavy it’s a total nightmare taking on hikes. I will finally stop complaining every time I remember that my camera needs to come with as well. Additionally, I’ve bought a wireless remote control which means I’ll be included in some of my photos from now on.

Hiking from Longyearbyen to Barentsburg

One of the trips that I have planned so far this summer is hiking from Longyearbyen to Barentsburg in August. Barentsburg is the Russian settlement on Svalbard. From drawing a straight line on the map between the two towns, it’s about 40 km in distance. Plans are to spend three days completing the hike with sleepovers in either a tent or some of the cabins you can find on the way there. Once we arrive Barentsburg, we’ll celebrate with Russian beer.

Ragnhild Utne er en fotograf, kommunikasjonsdesigner og guide bosatt i Longyearbyen. Hun har en bachelorgrad i fotografi fra RMIT University, Australia, og en mastergrad i kommunikasjonsdesign fra University of the Arts London.

Ingen kommentarer

Legg igjen en kommentar